21 Ekim 2009

VMWAre ile sanal pc kurmak

VMWAre ile sanal pc kurmak



wmware yazılımı, sanal pc oluşturmak için kullanabileceğimiz başarılı yazılımlardan biridir diyebiliriz. bu yazılım ile mevcut işletim sistemini kullanarak sanal pc oluşturmak çok kolay. öncelikle programı açıp gelen pencereden new virtual machine simgesine tıklarız ve sanal pc oluşturma sihirbazını devreye sokalım. gelen pencereden şeçeceğimiz ileri seçeneği ile diğer aşamaya geçeriz virtual machine configuration penceresinde custom seçimi, özel yapılandırma ayarları için… standart bir sanal pc için typical seçeneği yeterlidir.



typical seçtikten sonra İleri seçeneği ile sistemimize sanal pc için kurmak istediğimiz işletim sistemini seçeceğiz. windows yüklü sanal pc üzerinde kuracağımız yazılımları deneceğimiz için microsoft windows seçeneğini seçelim. sizde kendinize göre herhangi bir işletim sistemi seçeneğini seçebilirsiniz tabi ki, birde linux seçeneğini seçtikten sonra linuxun farklı alternatifleri ile birlikte pardus’u seçebileceğiniz, other linux 2.6.x kernel’i seçin.


İşletim sistemimiz seçtikten sonra, gelen pencereden işletim sistemimize virtual machine name kısmından bir isim verebiliriz ve location kısmından ise işletim sistemimizin dosyalarının saklanacağı sürücüyü seçeriz, bu sürücünün yeterli boş alanı olan bir sürücü olmasına özellikle dikkat etmelisiniz tabi.


İleri seçeneğini seçerek, “network type“ penceresinden sanal pc mizin internete nasıl bağlanacağına karar veririz, eğer sanal pc internete bağlanmasın istiyorsak, do not use a network seçeneğini seçeriz, eğer sanal pc mizin başka bir ip ile internete bağlanmasını istiyorsak, “used bridged networking” seçeneğini seçeriz, yok eğer sanal pc ana bilgisayarın ip si ile ineternete bağlanmasını istiyorsak, “use network address translation (nat)” seçeneğini seçeriz,



İleri düğmesi ile gelen penceredeki specify disk capacity kısmında gireceğimiz sanal pc için kullanılacak maxsimum disk alanını belirleriz, disk alanı kısmında fazlası ile yer belirlemek sanal pc nin çalışmasında sıkıntı yaşamamız için öenmlidir tabi. bu disk alanın belirledikten sonra İleri düğmesine tıklamamız durumunda sanal pc kullanımı ilerledikçe bu alan genişleyecektir, ama allocate all disk space now’u işaretlersek bu alan daha sanal pc nin kurulumunun en başında tahsis edilecektir. tabi bu seçeneği seçtikten sonra sanal pc oluşturmak biraz zaman alacaktır. bu seçimden sonra sanal pc sihirbazı tamamlanacaktır ve yeni pc kısayolumuz wmware ana penceresinin solundaki favorites alanındaki kendisine ayrılan kısımda yerini alacaktır.



artık sanal pc mizin ayarlarını yapabiliriz. sanal pc’yi başlatarak işletim sistemini kurmaya başlamadan önce edit virtual machine setting’e tıklayarak sanal pc’mizden yeterince performans almak için ona yeterince bellek tahsis etmemiz gerekiyor tabi. gerçek pc mizide sorunsuz kullanmak için bellek alanını iki pc yede eşit olarak dağıtmamız daha mantıklı olacağı kesindir. örneğin 512 mb lık ram kullanıyorsak memory for this virtual machine seçneğinde 256’yı işaterleyin. artık, windows’u sanal pc’nize hangi konumdan kuracağımızı seçmek için hazırız.



her iki makine arasında pratik bir şekilde dosya alışverişi yapmak için paylaşılan klasörler oluşturmamız mümkündür. bunun içinde aynı pencereden (virtual machine setting) options sekmesine geçeriz ve sol kısımdan shared folders’a tıklayın. sağdaki add düğmesine tıklayarak add shared folder wizard’ı başlatırız, paylaşılacak klasör için bir isim belirleriz ve ve host folder alanından gerçek pc’nizdeki klasörlerden birini işaretleyip İleri düğmesine tıklarız. daha sonra İleri düğmesine tıklarız ve gelen pencereden enable this share seçeneğini işaretleyerek son düğmesine tıklarız.



bu ayarlamaları yaptıktan sonra sanal pc mize işletim sistemi kurmak için orijinal windows cd sini cd rom’umuza yerleştirip, gene virtual machine setting penceresinde iken cd rom seçeneğini seçtikten sonra sağ kısımda use pyhsical drive kısmı ile cd rom sürücümüzü seçeriz. alternatif olarak kurulumu hızlandırmak için iso image’dan bu işletim sistemine ait bir kalıp dosyasını da işaretleyebiliriz tabi. tamam diyerek o pencereden çıkarız ve start this virtual machine’le işletim sistemimizi kurmaya başlarız. sanal pc mize işletim sistemimizi kurmak için mutlaka wmware nin full sürümünü kullanmanız gerektiğini hatırlatalım, deneme sürümü ile bu kurlum işlemi esnasında serial numarası isteyecektir program bizden.


Hiç yorum yok: