21 Ekim 2009

Partition Magic ile Sabit disk(ler)i yönetmek

partition magic ile sabit diskimizi yönetelim

windows altında sorunsuz ir şekilde diskimiz yönetebileceğimiz partition magic programının kullanımını kısaca görelim. partition magic, mevcut olan bölümleri birleştirmeye veya yeniden boyutlandırmaya kadar çok sayıda işlemi gerçekleştiren bir programdır.

partition magic programını ilk kez çaıştırdığımızda, sistemimizde bulunan sabit disklerimizi hem liste olarak hemde basit bir grafik üzerinde görebiliriz. pencerenin sol tarafında ise yapabileceğimiz işlemleri sıralı olarak görebiliriz.

İlk olarak yeni bir bölüm oluşturmakla işe başlayalım. sol taraftaki seçeneklerden create a new partition seçeneğini seçeriz. create new partition penceresi açılacaktır. tips düğmesine tıklayarak disk bölümleme ile ilgili bazı ipuçlarını programın help menüsü açılıp

alabiliriz. next düğmesine tıklayarak gelen pencereden oluşturacağımız yeni bölümü var olan bölümlerin arasına yada son bölümün hemen ardına yerleştirebiliriz. bunu yapmak için before c: , after c: but before d: ya da after d: seçeneklerinden birini seçmeliyiz.

bu seçenekleri seçtikten sonra İleri butonu ile geldiğimiz yeni kısımda oluşturacağımız yeni bölüm için var olan bölümlerden ne kadar kapasite alınacağını soracak bir ekran gelecektir. en mantıklı işlem var olan bölümlerden eşit miktarda boş alanı yeni bölüm için kullanmak üzere seçim yapmaktır. bunun için tüm bölümlerei seçerek İleri düğmesüne tıklarız.

gelen pencereden oluşturacağımız yeni bölümün özelliklerini belirleyeceğiz ekran gelecektir. bu penceredeki ‘size’ kısmından oluşturacağımız bölümün kapasitesini belirleriz, ‘label’ seçeneği ile bölüme isim verebiliriz, ‘create as’ seçeneğine karışılmadan ‘file system type’ kısmından oluşturacağımız bölümün dosya sistemini belirleriz. ntfs olarak bu bölümü ayarlayabiliriz, drive letter kısmında bölüme verilecek sürücü harfini atarız.

bölümümüz ile ilgili ayarları belirledikten sonra gelen pencereden oluşturduğumuz bölüm ile ilgili bazı bilgilerin grafiksel olarak hazırlandığı yeni bir pencere gelecektir. grafiklere dikkat ederseniz var olan bölümlerden ne kadar bölüm alındığı ve diskin bizim belirlediğimiz özelliklerinin bulunduğu bir listeninde sıralandığını görebiliriz tabi. bilgiler belirlediğimiz ve istediğimiz şekilde ise son düğmesine tıklayabiliriz.

son düğmesine tıkladıktan sonra yeni bölümüzün oluştuğunu gelen partition magic ana sayfasından görebiliriz. tabi bölümüzü grafiksel olarak orada görmemiz işlemlerin bittiği anlamına gelmiyor, alt tarafta bulunan undo ve apply düğmeleri yer alır.
undo yaptığımız işlemi geri almak içindir, apply ise yaptığımız işlemi onaylamak içindir tabi. ekrana gelen diyalog penceresinde tekrar onaylamamız istenecektir. yes düğmesine tıklayarak işlemlerin başlamasını sağlarız. eğer deneme sürümü kullanıyor iseniz, bu işlemden sonra devam etmeyecektir, eğer full sürüm kullanıyor iseniz “progress” isimli küçük bir pencere açılacaktır ve işlemlerin durumunu takip edeceğimiz gösterge çubuğuna da yer verilmiştir. ve işlem sonlandıktan sonra ‘all operations completed’ ibaresini göreceğiz. oluşturduğumuz yeni bölümü bilgisayarım sismgesine çift tıklayarak sürücüleri kontrol edebildiğimiz pencereden görebiliriz.

eğer yapmak istediğimiz yeni bir bölüm oluşturmak değilde var olan iki bölümü birleştirme ise, bu işlem içinde partition magic programı pratik olarak kullanabiliriz, bunun partition magic programının ana penceresinde sol tarafta bulunan pick a task menüsünde, marge partitions seçeneği bulunuyor , bu seçeneği seçip gelen marge adjacent partitions sihirbazında yazılanları okuyup next düğmesine tıklarız.

gelen pencerede disk bölümleri ile ilgili garfiksel bilgilerin bulunduğu bilgiler mevcuttur. bu pencerede select first partition yani oluşturacağımız bölümü genişleteceğimiz yani diskleri birleştirdiğimizde toplam bölüm olarak gözükmesini istediğimiz bölümü belirleriz, diğer aşamada bu bölüme ekleyeceğimiz diğer bölümü seçeceğiz tabi, bölümüzü seçip nezt düğmesine tıklarız,

gelen pencerede daha önce belirlediğimiz bölümün dışındaki tüm bölümler gene listeli ve grafiksel olarak gözükeceği bir pencere gelecektir. burada tek bölüm varsa doğal olarak bu tek bölümü birden fazla bölüm var ise de birleştireceğimiz bölüme eklenmesini istediğimiz bölümü seçip next düğmesine tıklarız.

next düğmesine tıkladıktan sonra gelecek pencerede gene partition magic programının güzel bir özelliğni görebiliyoruz, birleştirilmesini istediğimiz bir önceki bölümde seçtiğimiz e:(bu benim seçtiğim bölümdür sizinki farklı olabilir tabi) sürücüsündeki bilgilerin kopyalanacağı ve c:(genişleteceğimiz yani birleştirdiğimiz ana bölüm) sürücüsünde hangi isimde bir klasör olacağını belirleyeceğimiz pencere ekranı gelecektir. İsmi girdikten sonra next düğmesine tıklarız.

daha sonra gelen pencereden gene next düğmesine tıklarız ve tekrar gelen pencereden yeni oluşturacağımız birleştirilmiş bölüm ve şu an için sistemimizde bulunan ayrı bölümlerin grafiksel olarak ve yeni oluşturulacak bölümün listeli olarak bilgilerinin bulunduğu pencere karşımıza çıkacaktır. bu bölümdeki bilgilerin doğruluğunu kabul ettikten sonra next tuşuna basarız.

tekrar disk bölümlemede olduğu gibi partition magic programının ana sayfasına ait bölüme döndük ve gördüğünüz gibi undo ve apply düğmeleri gene aktif durumda, işlemlerden vazgeçmeniz için undo ve yaptığınız işlemleri onaylamak içinde apply düğmesine tıklarız, daha sonra gelecek küçük onay penceresinde yes butonuna basarak işlemlerimizi sonlardıracağımız progress penceresinin gelmesini bekleriz, eğer full sürüm kullanıyor isek progress penceresini görürüz ama deneme sürümünde bu işlemlerle bu aşamadan sonra duracaktır. ve bu pencerede bulunan işlem göstergesi ile işlemlerin durumunu görebileceksiniz %100 olunca işlemlerimiz bittiğini anlayabiliriz. ve tekrar bilgisayarım kısayoluna çift tıklarız ve birleştirdiğimiz bölümü görebiliriz ve oluşan yeni bölümde birleştirdiğimiz bölümdeki bilgilerin bulunduğu ve ismini biz belirlediğimiz klasörü görebileceğiz.

sadece partition magic’in en çok kullanılan iki özelliğini gördük, ama programın ana penceresinde bulunan pick a task menüsünde daha birçok özelliğin bulunduğunu görebilirsiniz. create a backup ile yedek bölüm oluşturabileceğimiz gibi resize a partition ilede var olan bir bölümün kapasitesini belirleyebiliriz. delete partition seçneği ile var olan bölümü silebilirsiniz. ancak tüm bu işlemlerde gerçekten çok dikkatli olmalıyız ve işlemler esnasında gelen tüm adımlarda yazan bilgileri dikkatli olarak okumalıyız, yoksa var olan bilgilermizi kaybetmemiz işten bile değildir.

Hiç yorum yok: